Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Grizu-263 uzay kadrosu tarafından tasarlanan Grizu-263A, geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilmişti.
Türkiye’nin birinci cep uydusu olan Grizu-263A, 13 Ocak 2022 TSİ 18.25’de Cape Canaveral / ABD’den SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılmış ve yörüngesine yerleşmişti.
Uydudan gelen sinyaller, üniversitede kurulan yer izleme istasyonunda ses belgesi olarak kaydediliyor, daha sonra bu ses evrakı sayısal formata dönüştürülerek manalı bilgiler elde edilmeye çalışılıyor.
Dünya’yı 2 bin 500 kere turladı
AA’nın haberine nazaran, 2. Eskişehir Sanayi Fuarı’na katılarak uyduyu tanıtan gençlerden Makine Mühendisliği Kısmı son sınıf öğrencisi ekip kaptanı Baran Yılmaz, uydunun dünyanın etrafında 2 bin 500 tıp attığını tabir ederek, “Şimdiye kadar 10 bini aşkın bilgi gönderdi. Sıcaklık, eksen-yön, sistem bilgilerini bizlere günlük olarak gönderiyor. 4 yıl daha bu vazifesini sürdürecek. Misyonunu tamamladıktan sonra atmosferde yanacak. Böylelikle uzay çöpü olmayacak.” dedi.
Dünyanın çabucak hemen her yerindeki baz istasyonlarının Grizu-263A’dan data alabileceğini belirten Çubukcuoğlu, “Uydumuzdaki en değerli özellik, içinde bulunan pasif manyetik yönelim kartı. Bu kart öteki uydularda bildiğimiz yüksek maliyetli ve çok sıkıntı tasarlanan itki sistemlerinin vazifesini en kolaya indirgenmiş formda gerçekleştirebiliyor.
Dünyanın kendi manyetik alanı var. Biz kendi uydumuzun içinde bir manyetik alan oluştururuz. İki manyetik alanın ahengi sayesinde uydumuz düz formda dünyaya bakabiliyor.
Eğer uydunuzun yüzü dünyaya bakmazsa bilgilerinizde kayıp yaşayabilir ya da bilgilerinizde yanlışlıklar olabilir. Bunların önüne geçmiş bulunmaktayız.” ifadelerini kullandı.
Makine Mühendisliği Kısmı son sınıfına devam eden kadronun mekanik ünitesi üyesi Şeyda Kaya, uydunun fırlatıldığı gün çok heyecanlandığını belirterek, “Uzayda çalışan bir uydumuz var. Hala çalıştığını bilmek bizi çok gururlandırıyor. Daima data gelmesi heyecanlandırıyor.” dedi.
Bilgisayar Mühendisliği Kısmı son sınıf öğrencisi Süleyman Ariş, kadronun uçuş ve data istasyonu yazılımlarını üstlendiğini belirtti.
Hayallerinden vazgeçmeyip Türkiye’nin birinci cep uydusunu yaptıklarını söz eden Ariş, “Fuarlara da katılarak gençlerin önünü açmaya, fikirlerini, bakış açılarını genişletmeye çalışıyoruz. Bilhassa lise öğrencilerine ve yaşı küçüklere yol göstermeye çalışıyoruz. Biz de gerçekleştireceğimize birinci başlarda çok inanmıyorduk ancak yol aldıkça bir şeyleri görmeye başlıyorsunuz. Biz imkansızı olağan kıldık.” diye konuştu.
Öğrencilerinin, çalıştıklarında neleri başarabileceğini gösterdiğini Ekmekçi, “Gerçeklerimizle hayallerimiz ortasındaki yolu bulduk. Gerçeklerimizden hayallerimize uzanan bir yol açtık. Yolumuzda ilerlerken berrak olduk, kolay olduk, çalıştık ve başardık.” değerlendirmesinde bulundu.