Şubat 5, 2025

Silifke Haber: Güncel ve Doğru Habercilik

Silifke’nin nabzını tutun: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle doğru ve güncel bilgi kaynağınız!

“Atık dönüşümü” hızlanacak

Yeşil dönüşüm süreçlerine odaklanan Türkiye, "atık stratejisi"ni güncelleyerek, bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar birçok eşyanın kullanım ömürlerini uzatmayı ve çevreye etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı devreye alınıyor

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında oluşturulan planlar birbiri ardına devreye alınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde “Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı” hayata geçirildi.

2028 sonuna kadar atılacak adımları içeren plan, atık yönetimine yeni bir vizyon getirmeyi hedefliyor. Elektronik ve bilgi iletişim teknolojileri, ambalaj, plastik, inşaat ve bina gibi sektörlere öncelik verilecek.

Plan kapsamında ürünlerin tüm yaşam döngüsüne odaklanılacak. 6 stratejik hedef, 23 amaç ve 55 eylem belirlendi.

Eko-tasarım teşvik edilecek, kamu alım kriterleri değişecek

Daha çevreye duyarlı tasarımın teşvik edilmesini hedefleyen “döngüsel ürünler” için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çalışmalar yürütecek. AB’nin eko-tasarım tüzüğüne uygun yeni yasal çerçeve oluşturulacak.

Ticaret Bakanlığı ise döngüsel girişimleri desteklemek için altyapı hazırlayacak. Yeşil dönüşümün kamu alımlarında da etkili olması bekleniyor.

Dijital ürün pasaportu hazırlığı

Ürünlerin yaşam döngülerini ve diğer verileri içerecek dijital ürün pasaportu uygulaması için yasal çerçeve oluşturulacak. Farkındalığın artırılmasına odaklanılacak.

Öncelikli sektörlerde “döngüselliği” artırmak için teşvik mekanizmaları geliştirilecek. KOBİ’lere ve teknoloji girişimlerine destek programları hazırlanacak.

BDDK’nın döngüsel ekonomiyi teşvik etmek için faiz oranı düzenlemeleri yapması bekleniyor.

Atık getirme merkezlerinin sayısı artacak

Atık getirme merkezlerinin işlevselliği ve erişilebilirliğinin artırılması hedefleniyor. Diğer konular arasında atık bataryaların yönetimi, tekstilde döngüselliğin sağlanması ve gıda bankacılığı bulunuyor.

İkinci el satış mağazası, takas merkezi gibi birimlerin entegrasyonuyla atık getirme merkezlerinin işlevselliği artırılacak. Teknolojik ürünlerin çöplüğe gitmesinin önüne geçilecek.

AB tüzüğüne uygun çerçeve belirlenerek atık bataryaların yönetimi düzenlenecek.