Her şeyde bulunan mikroplastikler sizi bu hale getiriyor

Plastik ambalajlardan kıyafetlere, sudan mutfak eşyalarına kadar neredeyse her şeyde bulunan mikroplastikler, vücudumuza temas yoluyla veya besinlerle girerek birikiyor. Bilim insanlarına göre bu kirlilik; bağışıklık sistemimizi baskılıyor, hormon dengemizi bozuyor, kalp hastalığı ve kanser riskini artırıyor.

Daily Mail’de yer alan habere göre İngiltere’de bir geri dönüşüm firması, mikroplastiklerin insan cildi üzerindeki etkisini göstermek için yapay zeka destekli bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmada az, orta ve yüksek seviyede mikroplastiğe maruz kalan kadın ve erkeklerin yüzlerinde ve bedenlerinde oluşabilecek değişimler canlandırıldı.

MİKROPLASTİKLERİN CİLT ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Düşük maruziyet: Günlük hayatta yiyecek, içecek ve hava yoluyla az miktarda mikroplastik alan kişilerde cilt kuruluğu, kızarıklık ve tahriş meydana geliyor.

Orta maruziyet: Plastik ambalajlı işlenmiş gıdaları ve deniz ürünlerini sık tüketen, naylon ve polyester kıyafetler giyen bireylerde yağlı cilt, daha hızlı yaşlanma, gözlerde kızarıklık ve solunum sorunları ortaya çıkabiliyor.

Yüksek maruziyet: Plastik üretiminde veya atık yönetimi sektöründe çalışanlar, düşük kaliteli içme suyu tüketenler ve sürekli sentetik kıyafetler giyenler en yüksek risk grubunda. Bu kişilerde cilt lekeleri, iyileşmeyen yaralar, dudaklarda ve parmak uçlarında morarma, saç dökülmesi ve düzensiz adet döngüleri görülebilir.

MİKROPLASTİKTEN NASIL KORUNULABİLİR?

Plastik atık uzmanı Mark Hall’a göre mikroplastiklerden korunmak için tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarmak gerekiyor. Su filtreleri kullanıp, organik gıdaları tercih etmek ve deniz ürünlerini de azaltmak faydalı oluyor. Naylon ve polyester yerine pamuk ve yünlü kıyafetlerin tercih edilmesi; plastik mutfak eşyaları yerine ise ahşap kaşık ve cam kapların kullanılması riskleri azaltmaya yardımcı oluyor.

Bilim insanları mikroplastiklerin etkilerinin sadece ciltle sınırlı kalmadığını, kan dolaşımına karışarak beyin, böbrekler ve plasenta gibi hayati organlara ulaştığını belirtiyor.

Related Posts

Kölelik yasası bugün yürürlüğe girdi: 10 gün çalışmadan haftalık izin kullanamayacaklar

Meclis’ten geçerek yasalaşan kanun değişikliği ile turizm çalışanlarının haftalık tatilini kullanabilmeleri için 6 gün değil, 10 gün çalışmaları gerekecek. İşçiler tarafından ‘kölelik yasası’ olarak nitelendirilen düzenlemeye tepkiler büyürken, tartışmalı uygulamanın farklı sektörlere de sıçramasından endişe ediliyor.

Ünlü oyuncu hakkında 5 yıl hapis istendi

Kızılcık Şerbeti dizisinde Nilay karakterine hayat veren oyuncu Feyza Civelek, eski sevgilisinin arkadaşına yönelik kullandığı hakaret ve tehdit içerikli sözlerin ardından mahkemelik olmuştu. Savcılık, Civelek’in kullandığı ‘seni köprüde sallandırırım’ sözlerine ilişkin 5 yıla kadar hapis talep etti.

Dubrovnik Zirvesi’nden Ukrayna’nın NATO ve AB üyeliğine tam destek mesajı

12 Temmuz 2025 Cuma günü Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde gerçekleşen ikinci Ukrayna-Güneydoğu Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısında, bölge ülkeleri Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine güçlü desteklerini bir kez daha dile getirdi. Ortak …

AK Parti Sözcüsü Çelik: Silah bırakma kesintisiz sürmeli

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Terörsüz Türkiye tablosunun bölge için bir ilham kaynağı olacağını belirterek “Silah bırakma sürecinin kesintisiz bir biçimde devam etmesi gerekiyor.” dedi.

Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR ile Suriye hükûmeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR ile Suriye hükûmeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

Ekonomik güç merkezi olabiliriz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı’nda konuştu. Bakan Fidan, “Türkiye ve ASEAN lojistik koridorların kalbinde yer alıyor. Bu anlamda bağlantısallık açısından önemli roller oynayabiliriz. Bölgemizde ekonomik faaliyetin merkezi olarak hareket edebiliriz” dedi.