Meta’nın “Uzay Laması” uzaya gidiyor

Zuckerberg, Uzayda Yapay Zeka Deneylerine Başlıyor

Facebook’un sahibi Meta, uzaya adım atıyor ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bilgisayarlara Facebook ve Instagram şifreleriyle giriş seçeneği getirilebileceğini duyurdu.

Space Llama adlı yazılımı geliştiren Meta, amacının yörüngede çalışacak yapay zeka algoritmalarının performansını test etmek olduğunu açıkladı. Bu yazılım, bilimsel araştırmayı desteklemek için tasarlanmış olup ISS’de internet bağlantısı olmadan kullanılabiliyor. Bu sayede veri güvenliği artarken gecikmeler de azalıyor.

Uzayda Yapay Zeka İçin Büyük Adım

Meta’nın Space Llama’sı ile uzayda şu yapay zeka algoritmaları test edilecek:

  • Booz Allen’ın A2E2 (Uç Ortamlar için Yapay Zeka) çerçevesi
  • Hewlett Packard Enterprise’ın Uzaydan Taşınan Bilgisayarı-2
  • NVIDIA hızlandırmalı hesaplama (CUDA, cuDNN ve cuBLAS)
  • Meta’nın Llama görüş AI yetenekleri

Space Llama deneyi, gelecekteki Ay ve Mars keşifleri gibi görevlere bilgi sağlayacak ve Dünya’daki uzak veya bağlantısız ortamlara otonom sistemlerin konuşlandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor.

Related Posts

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Bu 3 iPhone modeli yeni güncellemeyi alamayacak

Apple’ın merakla beklenen iOS 26 güncellemesi, 9 Haziran’da düzenlenecek WWDC 2025 etkinliğiyle resmen tanıtılacak. Ancak yeni sürüm, her iPhone modeli için erişilebilir olmayacak. Şirket, bazı eski cihazlara yazılım desteğini sonlandırmaya hazırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz

OpenAI ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti ile yapılan anlaşma sonucunda ülkede yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz oldu.

Bilim insanları farelere 40 bin yıllık insan DNA’sı enjekte etti: Fark dikkat çekiciydi!

Japonya’da yapılan tarihi bir deneyde, bilim insanları, farelere 40 bin yıl öncesine ait insan DNA’sından türetilmiş bir genetik çekirdek enjekte etti. Araştırma, modern insanla yakın akraba olan Neandertal türüne ait GLI3 gen varyantının nasıl etki yarattığını gözler önüne serdi. Sonuçlar, bilim dünyasında dikkat çekici bir etki yaratırken, bu büyük keşif insan evrimini anlamada yeni ufuklar açabilir.

WhatsApp iPad sürümü sonunda geliyor: İşte beklenen haber!

Ülkemizde de en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, yıllar sonra iPad sürümüne kavuşuyor.

Ay’ın iki yüzü arasındaki dikkat çeken fark

NASA bilim insanları, Ay’ın iç yapısına dair çarpıcı farklılıkları ortaya koyan yeni bir çalışmayla, gökcisminin sırlarını bir adım daha aydınlattı. Jet İtki Laboratuvarı’nın yürüttüğü çalışmada, uzay aracı verileriyle geliştirilen yerçekimi modelleri kullanıldı.