Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Astım Hakkında Bilgiler

Astım, polen, sigara dumanı, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin tetikleyebildiği yaygın bir hastalıktır. Dünya genelinde 260 milyondan fazla insan astım ile mücadele etmektedir. Hastalık özellikle gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde yılda 450 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Özdemir, astım hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayarak, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Hastalığa bağlı ölümlerin çoğunun önlenebilir olmasına rağmen düşük gelirli ülkelerde uygun tedaviye erişimin sınırlı olması ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Astımın yalnızca çocukluk çağında değil, her yaşta görülebileceğini belirten Özdemir, hastalığın bulaşıcı olmadığını ve inhaler tedavilerin bağımlılık yapmadığını söyledi. Tedavi ile kontrol altına alınmış astım hastalarının güvenle egzersiz yapabileceğini ifade etti.

“Etkili araçlardan biri, iltihabı baskılayan inhale ilaçlar”

Astım tedavisinde temel hedefin, semptomları azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve ölüm riskini en aza indirmek olduğunu belirten Özdemir, inhale ilaçların etkili bir araç olduğunu vurguladı. Global Astım Girişimi, herkesin etkili tedavilere ulaşabilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Özdemir, Dünya Astım Günü’nün toplumsal farkındalık için önemli bir fırsat olduğunu belirtti; astımla yaşayanların eğitilmesi, semptomların tanınması ve doğru tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

“Nefesi güçlendiren egzersizler önerilir”

Astımı tetikleyebilecek faktörleri sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları ele aldı. Astımın alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi egzersizle de tetiklenebileceğini belirtti.

İliaz, astım hastalarının düzenli ilaç kullanımına, egzersiz yapmaya ve tetikleyicilerden uzak durmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade etti. Mevsim geçişleri ve solunum yolu enfeksiyonlarının astım semptomlarını artırabileceğine dikkat çekerek, grip ve zatürre aşılarının önerildiğini belirtti.

“Alerji testi yapılması önemli”

İliaz, astım tedavisinde kullanılan ilaçların sistemik yan etkilerinin minimal olduğunu ve kontrolsüz astımın tehlikelerine değinerek düzenli ilaç kullanımının önemine vurgu yaptı. Astım hastalarının hayvan tüyüne alerjik olup olmadığını öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak için doktor önerilerine uymaları, egzersiz yapmaları ve stresten uzak durmaları gerektiğini ifade eden İliaz, doğru bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı.

Related Posts

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Micro Brow Implant Nedir? 

Micro Brow Implant son günlerde diş estetiği alanında en çok merak edilen konuların başında geliyor. Uzmanlar, Micro Bros Implant hakkında merak edilen sorulara yanıt verdi. 

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir