Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır Doğu Akdeniz’deki İstikrar İçin İşbirliğini Derinleştiriyor

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’deki istikrarı sürdürmeyi hedefleyen siyasi işbirliğini pekiştirmek amacıyla Çarşamba günü stratejik ortaklık anlaşması imzalayacak.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tassoulas ile yaptığı toplantıda, “İlişkilerimiz tarihi bir geçmişe sahip. Bu ilişkiyi daha da güçlendirmek için sağlam bir temelimiz var. Bugün stratejik bir ortaklık için ortak bir bildiriyi imzalama şansına sahibiz.” açıklamasında bulundu.

Sisi ayrıca Başbakan Kiryakos Miçotakis ile de bir araya gelecek. Toplantı, geçen yıl oluşturulan yüksek düzeyde yetkililerden oluşan işbirliği konseyi çerçevesinde gerçekleşecek.

Göçmenlik Konusu Gündemde

Yunan yetkililerine göre, iki lider uluslararası hukuka saygının barışın temeli olduğunu vurgulayarak ortak tutumlarını tekrarlayacaklar.

Toplantının Gazze’deki çatışmalar nedeniyle daha da kırılgan hale gelen bölgede istikrar çağrısıyla sonuçlanması bekleniyor.

İkilinin gündeminde önemli konulardan biri de göç olacak. Avrupa ülkeleri, 106 milyonluk nüfusu ve ekonomik zorlukları nedeniyle Mısır’dan kaynaklanabilecek düzensiz göç dalgalarından uzun süredir endişe duyuyor.

Mısır, 2016’da kuzey kıyılardan gelen düzensiz göçü büyük ölçüde durdurmayı başardı. Ancak Girit ve Gavdos adalarında, çoğunluğu Afganistan ve Mısır kökenli olan göçmenlerin sayısında son zamanlarda önemli bir artış yaşandı.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği, Mısır ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 7.4 milyar euroluk bir mali destek paketi açıkladı. Bu adım, göç akışlarını durdurma çabalarının bir parçasıydı. Geçen ay Avrupa Komisyonu, insan hakları sicili tartışmalı olan Mısır’ı “güvenli ülkeler” listesine alarak iltica başvurusu reddedilen kişilerin bu ülkeye geri gönderilebileceğini belirtti.

Related Posts

İsviçre’de başörtüsü krizi: Öğretmen işinden oldu

İsviçre’nin St. Gallen kantonundaki Eschenbach kasabasında başörtülü bir öğretmenin ilkokulda ders vermesi, bazı velilerin itirazlarıyla engellendi. Mülakatı başarıyla geçen ve sözlü olarak göreve uygun bulunan genç kadın, velilerin “dinî sembollerin …

ABD Ankara Büyükelçisinden kritik çıkış! ‘Onlara devlet borcumuz yok’

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı. Suriye’de YPG ve SDG’nin konumu hakkında konuşan Barrack, “YPG, PKK’nın bir türevidir. SDG’ye bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür Kürdistan olmayacak, özgür SDG devleti olmayacak. SDG artık makul olmalı” dedi.

MHP’li Feti Yıldız’dan kritik açıklama! ‘Devlet Bahçeli modeli oluştu’

MHP’li Feti Yıldız sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Terörsüz Türkiye olarak adlandırılan süreç hakkında dünya genelindeki örneklerden yola çıkan Yıldız, PKK’nın silah bırakma süreci ilgili “Devlet Bahçeli modeli” oluşturulmuştur.” dedi

PKK’nın silah bırakmasına AKP’den dikkat çeken yorum

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasına ilişkin, “Gelinen aşamada ‘Terörsüz Türkiye’ hedefine ulaşılması için kritik bir eşik geçilmiştir. Bundan sonrasında PKK’nın tüm şubeleri ve illegal yapılarıyla feshi ve silahların yakılması/teslim edilmesi süreci kısa zaman içinde tamamlanmalıdır” dedi.

TSK, en yaşlı ordu oluyor

Kuvvet komutanları ve orgeneral ile oramirallerin yaş haddini 65’ten 67’ye ve daha sonra da birer yıllık uzatmalarla 72’ye çıkaran düzenleme Meclis’ten geçti. Bu kanunla birlikte TSK, NATO’nun en yaşlı komuta kademesine sahip olacak.

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da 55 Filistinliyi gözaltına aldı

Gazze Şeridi’nde soykırımını sürdüren İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlediği son baskınlarda en az 55 Filistinliyi gözaltına aldı.