Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Aile Hekimliği Kanunu Düzenlemeleri

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra 15 Haziran’da yürürlüğe girdi. Önceki düzenlemede mesai sonrası aile hekimleri tarafından yapılabilecek olan akupunktur ve fitoterapi uygulamalarıyla ilgili olarak yeni düzenlemeyle artık hafta sonları ve genel tatil günlerinde de yapılabilmesine olanak tanındı.

Aile Sağlığı Merkezleri’nde bu hizmetler için belirlenen ücret, diğer sağlık kuruluşları için belirlenen ücretten daha düşük olacak. Ayrıca, aile hekimleri tarafından düzenlenen özel amaçlı raporlar da Aile Sağlığı Merkezleri’nden daha az ücret ödeyerek alınabilecek. İstirahat, ASAL ve evlilik raporları gibi belirli raporlar hala ücretsiz olacak.

Yabancılar da Aile Hekimlik Hizmetlerinden Yararlanabilecek

Ayrıca, Türkiye’de ikamet izni olmayan yabancılar da hizmet ücretlendirme listesi üzerinden sağlık hizmeti alabilecek. İkamet izni bulunan yabancılar ise belirli bir ücret karşılığında 6 ay boyunca sağlık hizmeti alabilecek. Geçici koruma altındaki yabancılar gibi özel mevzuata tabi yabancılar ise bu düzenleme kapsamına girmeyecek. Sağlık hizmetleri için ödemeler, Sağlık Bakanlığı Ödeme Sistemi üzerinden e-Devlet ile yapılabilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesi’ ile ilgili işlemler, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca, vatandaşlar ve turistler için kullanıcı kılavuzlarına da Sağlık Bakanlığı web sitesinden erişilebilecek.

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Erkekler aman dikkat: Telefonunuzu cebinizde taşımayın!

Yaşam kalitemiz geleceğimizi, özellikle de üreme sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Erkek kısırlığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu belirtti.