Somali ve Etiyopya savunma bakanları, Mogadişu’da bir araya geldi

Somali ve Etiyopya Savunma Bakanları Mogadişu’da Bir Araya Geldi

Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur ve Etiyopyalı mevkidaşı Aisha Mohamed, iki ülke arasındaki savunma iş birliği ve bölgesel güvenlik konularını görüştü.

Abdulkadir Mohamed Nur, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Etiyopya Savunma Bakanı Aisha Mohamed ile başkent Mogadişu’da bir araya geldiğini duyurdu.

Görüşmede, Nur ve Mohamed’in, iki ülke arasındaki savunma iş birliği ve bölgesel güvenlik konularını ele aldığı bildirildi.

Görüşmede bölgedeki güvenlik durumunu ve savunma iş birliğinin önemini vurgulayan Mohamed Nur, “İki ülke arasındaki iş birliği, Doğu Afrika bölgesinde barış ve refah için elverişli bir ortam sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ankara Süreci

1991 yılında Somaliland’in tek taraflı bağımsızlık ilan etmesiyle başlayan ve 1 Ocak 2024’te imzalanan mutabakat zaptıyla tırmanan bölgesel tansiyon, Etiyopya’nın Somaliland’i bağımsız ülke olarak tanımasıyla daha da arttı.

Etiyopya’nın bu adımı, Somaliland’in denize erişim imkanı sağlama çabalarıyla birlikte Somali yönetiminin büyük tepkisine ve krize yol açtı. Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti’nin krizi çözme girişimleri sonuçsuz kaldı.

Ankara süreciyle tansiyonun azaldığı bilinen bir gerçektir ve son olarak 11 Aralık 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın ev sahipliğinde Ankara’da yapılan buluşma, sorunun çözümü için bir mutabakata varılmasını sağladı.

Taraflar arasında imzalanan anlaşma ile Somali’nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya’nın denize erişim talepleri karşılıklı kazançlı bir iş birliği sürecine dönüştürüldü. Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında yapılan müzakerelerle sorunun çözümü için adım atılmıştır.

Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Ankara Bildirisi, son dönemde gerilen Afrika Boynuzu komşuları arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olmuştur. (AA)


Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

Saraçhane eylemleri için 45 gün sonra iddianame: Gençlere hapis isteniyor!

İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Saraçhane’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerden tutuklu 14 ve tutuksuz 2 kişinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hapsi isteniyor.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya tepki: ‘Büyük fiyasko’

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Sezen Aksu’nun 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar karşılığında satmasına tepki gösteri. Demirtaş, anlaşmanın yetersiz olduğunu savunarak “Son derece düşük bir fiyat. Sezen Aksu bunun çok daha ötesinde bir sanatçı. Danışmanlığını kim yaptı ise büyük fiyasko” ifadelerini kullandı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir