ABD-Ukrayna Kıymetli Madenler Anlaşmasında Uzlaşma

ABD ve Ukrayna Arasında Kıymetli Madenler Anlaşması Üzerinde Uzlaşma Sağlandı

ABD ve Ukrayna arasında, güvenlik garantileri içermeyen kıymetli madenler anlaşması konusunda genel hatlarında uzlaşıldığı iddia ediliyor.

Varılan Anlaşma Detayları

Associated Press’e (AP) konuşan üst düzey 3 Ukraynalı yetkilinin açıklamalarına göre, Kiev ve Washington, Ukrayna’daki nadir toprak elementlerinin gelirinin paylaşılmasını öngören anlaşmanın maddelerinde mutabık kaldı.

Askeri Destek Konusu

Ukraynalı yetkililer, anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Amerikan askeri desteğinin devamının sağlanmasını beklediklerini vurguladılar. Ancak, anlaşmada Washington’un Ukrayna’dan elde edilecek gelir karşılığında askeri yardımlar alacağı önerisinin yer almadığı iddia edildi.

Güvenlik Garantileri İçermeyen Anlaşma

Anlaşmanın güvenlik garantilerini içermemesi ve bazı teknik detayların netleştirilmemiş olması, Ukrayna tarafında endişe yaratmış gibi görünüyor. Ancak Ukraynalı yetkililer, iki ülke arasında ortak bir fon oluşturulacağını ve Ukrayna’nın devlet mülkiyetinde bulunan kaynaklardan elde edilecek gelirin yarısını bu fona yatıracağını öne sürdüler.

İmza Tarihi ve Görüşmeler

Ukrayna yetkilileri, anlaşmanın 28 Şubat tarihinde imzalanabileceğine işaret ederken, güvenlik garantileri ve askeri destek konularının liderler arasında görüşülebileceğini belirttiler.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’dan nadir toprak elementleri almak istediklerini açıklamıştı. Gelecekteki planlarda Ukrayna’ya destek sağlamalarının karşılığında belirli beklentilerinin olduğunu vurgulayan Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile anlaşmayı imzalamaya hazır olduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın çeşitli kritik element ve mineral sahalarına sahip olduğu biliniyor. Bunlar arasında lityum, titanyum, uranyum ve manganez gibi önemli maddeler bulunmaktadır.

Avrupa Birliği’nin Durumu

Avrupa basınında yer alan haberlere göre, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Stephane Sejourne, AB’nin Ukrayna’ya kazan-kazan bir maden anlaşması teklifinde bulunduğunu belirtti. AB’nin Ukraynalı yetkililere “rakip” teklifler sunarak işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Sejourne, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu kritik maddelerin Ukrayna tarafından temin edilebileceğini savunarak, her iki taraf için faydalı olacak bir anlaşma yolunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Ekonomik güç merkezi olabiliriz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı’nda konuştu. Bakan Fidan, “Türkiye ve ASEAN lojistik koridorların kalbinde yer alıyor. Bu anlamda bağlantısallık açısından önemli roller oynayabiliriz. Bölgemizde ekonomik faaliyetin merkezi olarak hareket edebiliriz” dedi.

İsviçre’de başörtüsü krizi: Öğretmen işinden oldu

İsviçre’nin St. Gallen kantonundaki Eschenbach kasabasında başörtülü bir öğretmenin ilkokulda ders vermesi, bazı velilerin itirazlarıyla engellendi. Mülakatı başarıyla geçen ve sözlü olarak göreve uygun bulunan genç kadın, velilerin “dinî sembollerin …

ABD Ankara Büyükelçisinden kritik çıkış! ‘Onlara devlet borcumuz yok’

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı. Suriye’de YPG ve SDG’nin konumu hakkında konuşan Barrack, “YPG, PKK’nın bir türevidir. SDG’ye bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür Kürdistan olmayacak, özgür SDG devleti olmayacak. SDG artık makul olmalı” dedi.

MHP’li Feti Yıldız’dan kritik açıklama! ‘Devlet Bahçeli modeli oluştu’

MHP’li Feti Yıldız sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Terörsüz Türkiye olarak adlandırılan süreç hakkında dünya genelindeki örneklerden yola çıkan Yıldız, PKK’nın silah bırakma süreci ilgili “Devlet Bahçeli modeli” oluşturulmuştur.” dedi

PKK’nın silah bırakmasına AKP’den dikkat çeken yorum

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasına ilişkin, “Gelinen aşamada ‘Terörsüz Türkiye’ hedefine ulaşılması için kritik bir eşik geçilmiştir. Bundan sonrasında PKK’nın tüm şubeleri ve illegal yapılarıyla feshi ve silahların yakılması/teslim edilmesi süreci kısa zaman içinde tamamlanmalıdır” dedi.

TSK, en yaşlı ordu oluyor

Kuvvet komutanları ve orgeneral ile oramirallerin yaş haddini 65’ten 67’ye ve daha sonra da birer yıllık uzatmalarla 72’ye çıkaran düzenleme Meclis’ten geçti. Bu kanunla birlikte TSK, NATO’nun en yaşlı komuta kademesine sahip olacak.