ABD’de TikTok belirsizliği: Sözlü savunmalar alındı

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok Davasında Tarafların Sözlü Savunmalarını Aldı

ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal paylaşım platformu TikTok’un ABD’de yasaklanmasını ya da bir Amerikan şirketine satılmasını öngören yasal düzenlemeyle ilgili davada tarafların sözlü savunmalarını aldı. Mahkemede yapılan duruşmada yargıçlar, TikTok’u yasaklamanın ABD Anayasası’nın ifade ve özgürlüklerle ilgili birinci maddesiyle ilintili olup olmadığı konusundaki şüphelerini dile getirdi. TikTok’u kullanan 170 milyon kişinin, yabancı bir düşmanın tüm bilgilerini topladığına dair bir farkındalığının olmadığını belirten Başyargıç John Roberts, bu konuda değerlendirmelerde bulundu.

ABD Kongresinin yasağa yönelik kararına atıfta bulunan Roberts, mahkemenin, bir şirketin kurumsal yapısını düzenleyen yasayı Anayasa’nın birinci maddesi gerekçesiyle iptal etmesi konusunda daha önce emsal teşkil edecek karar bulunmadığına dikkat çekti. Yargıç Elena Kagan da uygulamanın sahibi şirketin ABD’ye değil Çin’e ait bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, yabancı bir şirketin Anayasa’nın birinci maddesinin koruması altında olmadığını vurguladı.

ABD hükümeti adına konuşan Başsavcı Elizabeth Prelogar ise TikTok’un, uzun yıllardır Amerikalılar hakkında detaylı profiller oluşturma çabalarına değinirken uygulamanın şantaj ve casusluk için ciddi bir araç sağlama kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi. ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un ABD’de yasaklanması ya da bir Amerikan şirketine satılması öngören yasal düzenlemeyle ilgili davada tarafların sözlü savunmalarını alırken, yasak kararının 19 Ocak’ta yürürlüğe gireceği açıklandı.

ABD Başkanı Joe Biden ve seçilmiş başkan Donald Trump’un TikTok’a yönelik endişeleri bilinirken, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyeleri de platformla ilgili yasaklama kararları almıştı. Birçok eyalette TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarılmışken ABD Senatosu, Nisan 2024’te TikTok’a “ya sat ya da yasaklanırsın” diyen yasa tasarısını kabul etmişti.

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

Saraçhane eylemleri için 45 gün sonra iddianame: Gençlere hapis isteniyor!

İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Saraçhane’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerden tutuklu 14 ve tutuksuz 2 kişinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hapsi isteniyor.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya tepki: ‘Büyük fiyasko’

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Sezen Aksu’nun 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar karşılığında satmasına tepki gösteri. Demirtaş, anlaşmanın yetersiz olduğunu savunarak “Son derece düşük bir fiyat. Sezen Aksu bunun çok daha ötesinde bir sanatçı. Danışmanlığını kim yaptı ise büyük fiyasko” ifadelerini kullandı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir