Alman otomotiv devi ortaklığı bitirdi: Türkiye’den çekildi

Alman otomotiv yan sanayi devi Farhym, Türkiye’den çıkma kararı aldı ve Türkiye’deki üretim tesislerini Turna Ahşap’a sattı.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in köşe yazısında verdiği bilgiye göre, Çin’in otomotiv sektöründeki devam eden hızlı yükselişi küresel markaları mali zorluklara itmeye devam ediyor.

Mer­cedes-Benz’in 2027 yılına ka­dar yaklaşık 5 milyar euro ta­sarruf etmeyi planladığı, bu rakamın da yaklaşık 20 bin ça­lışanın işini kaybetmesiyle so­nuçlanacağı konuşuluyor.

ÇİNLİ BYD TÜRKİYE’DE ÜRETİM MERKEZİ KURACAK

Bir başka Alman devi Volkswa­gen de 2030 yılına kadar 35 bin kişiyi işten çıkarma ve kapa­site azaltma anlaşmasını du­yurdu.

Çin ise bu olum­suz durumu değerlendirmek için üretim hacmini ve yerle­rini artırıyor.

Türkiye, bu üre­tim merkezlerinden biri hali­ne geliyor. Temmuz ayında, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Çinli BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar değerinde yatırım yapılmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

RALIK’TA LINDE + WIEMANN ÜRETİMDEN AYRILDI

Geçtiğimiz ay, Almanya’nın en bü­yük otomotiv yan sanayi şir­ketlerinden Linde + Wie­mann, Türkiye’deki üretim tesisindeki ortaklığı bitirme kararı aldı. Şimdi bir başka Al­man otomotiv yan sanayi de­vi daha Türkiye’den ayrılıyor. Türkiye’ye 2003 yılında gelen ve üretim tesisi kuran Alman­ya’nın en önemli grup şirket­lerinden Hymer’e ait Farhym, Türkiye’den çıkma kararı al­dı.

FARHYM HİSSELERİNİN TAMAMINI TURNA AHŞAP’A SATIYOR

Geçtiğimiz yılın son dö­nemlerinde bu kararı alan Al­man devi, birçok şirketle görüştü. Adana ve Ankara’da üretim yapan Farhym, his­selerinin tamamını Ankara’da üretici olan Turna Ahşap’a satma kararı aldı. Da­ha önce de Farhym’in satış sü­reci gündeme gelmiş ancak işlem tamamlanmamıştı. Eğer bu süreç ta­mamlanırsa, Alman devi Tür­kiye’den tamamen çekilecek.

Geçmiş yıllarda Merce­des-Benz adına yurtdışında değişik ülkelerde üst düzey yö­neticilik yapan ardından, Tür­kiye’ de Farhym Otomotiv’de CEO görevini yürüten Bülent Akgöl, “Son yıllarda maalesef değişken piyasa koşulları, tüm dünyada ve özellikle otomotiv sektöründe yaşanan daralma, Alman yatırımcı firmanın bu kararı almasında önemli bir et­kendi” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya çapında faaliyet gös­teren ticari araç üreticileri için bir sistem tedarikçisi olan Farhym, Türkiye’nin yanı sıra Polonya’da da üretim yapıyor.

Bu fabrikalarda ticari araç­ların iç kısımlarının tasarı­mı için entegre imkanlar su­nan şirketi alan Turna Ahşap, 1994 yılında Mehmet Saygun tarafından Düzce’de kurul­du. 2022 yılında Ankara-Çu­buk’ta yeni fabrika kuran şir­ketin toplam üretim alanı 20 bin metrekarenin üzerinde.

ADANA VE ANKARA’DA ÜRETİM YAPIYORDU

Almanya’nın en önem­li otomotiv şirketlerinden Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym Otomotiv Sana­yi, 2021 yılında Makel Yalı­tım ile satış sürecine girmişti.

Özellikle seyahat ve toplu ta­şım otobüsleri endüstrisine yönelik, hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmaları, iç kaplama ve giydirmeler ile diğer iç trim uygulamalarına yönelik üretim gerçekleştiren şirketin ana tesisi Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merke­zi’nin hemen yanında yer alan 10 bin metrekarelik fabrika. İkinci fabrika ise Adana’da­ki 1500 metrekarelik tesis. Şirket bu iki tesisten MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi dünyaca ünlü markalara ürün sağlıyordu.

3 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANI VAR

Farhym’in sahibi olan Hy­mer-Leichtmetallbau GmbH & Co firması ise 1962 yılında Erwin Hymer tarafından Ba­den-Württenberg’de bulunan Wangen im Allgau’de kurul­du. 1957’de tasarımcı ve uçak öncüsü Erich Bachem ile bir­likte satış şirketi Eriba’yı ku­ran Hymer’in kurduğu şirket son açıklanan verilere göre 3 bin çalışana ve yaklaşık 1 mil­yar euroluk ciroya sahip. Ha­fif metal ve alüminyum işleme konusunda uzman olan firma, özellikle merdiven/iskele çö­zümleri alanında dünya lideri olarak tanınıyor.

1939 YILINDA KURULDU

Türkiye’de ortaklığı biti­ren Alman Linde + Wiemann, 1939’da İkinci Dünya Savaşı’n­dan günler öncesinde kuruldu. Almanya’nın Dillenburg ken­tinde bulunan şirket, Alman­ya ve Türkiye dışında İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Çin, Güney Afrika gibi ülkeler­de üretim yapıyor.

Related Posts

Milyarlık zararla ülke ülke geziyor

SGK yöneticileri ‘Kayıtlı Kadın istihdamının Desteklenmesi’ projesi için Hollanda ve İsveç’teydi. SGK 7 ayda yurt dışı gezilerine 4.2 milyon TL harcadı.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir