Bakanlık yanıtladı: Balık ve yoğurt aynı anda yenir mi, yumurta yıkanır mı, peynirin küfü nasıl alınır?

“`html

T24 Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanlığı, resmi internet sitesinde “Bunları Biliyor musunuz?” adlı bölümde gıda tüketimi ile ilgili güncel soruları yanıtlıyor. İşte, gıdaların daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde tüketilmesine yardımcı olacak bazı faydalı bilgiler…

Balık ve yoğurt birlikte tüketilmeli mi?

Temiz sulardan alınan taze balık, uygun koşullarda pişirilip taze yoğurtla birlikte tüketildiğinde zehirlenme riski taşımaz. Ancak balıkta bulunan histamin maddesi, bekletilmiş balıkta arttığı için dikkatli olunmalıdır.

Balığın tazeliği çok önemlidir; eğer balık taze değilse ve yoğurtla birlikte tüketilirse histamin seviyesinin artmasına neden olabilir. Fakat taze ve yeni pişirilmiş balıkla yoğurt yemenin sakıncalı olmayacağı belirtilmektedir.

Doğadan toplanan mantarlar pişirildiğinde güvenli mi?

Zehirli bileşenlerin büyük kısmı ısıya dayanıklıdır; dolayısıyla mantarları pişirmek veya kaynatmak onları zararsız hale getirmez. Bu nedenle, doğadan toplanan mantarların yenilebilir olduğuna dair kesin bir bilgi yoksa tüketilmemesi gerekir.

Tavuk neden geç pişer?

Tavuğun geç pişme süresi, ırkı ve yaşıyla ilgilidir. Marketlerde sıkça karşılaşılan hızlı yetişen tavuk ırkları, genellikle daha kısa sürede pişmektedir. Köy tavukları ise yumurta verimi için uzun süre beslenir ve bu nedenle daha uzun sürede pişerler.

Daha yaşlı ve doğal bir beslenme ile yetiştirilen bu tavuklar, ırk farklılıkları dolayısıyla geç pişmektedir.

Tavuk pişirmeden önce yıkanmalı mı?

Tavuk etini pişirmeden önce yıkamak gereksizdir ve mikroorganizmaların mutfağa yayılmasına neden olabilir. Temiz görünmeyen alanlar varsa, onları kesip atmak daha uygundur.

Esmer şeker sağlıklı mı?

Esmer şeker, beyaz sofra şekerine şeker kamışı melası eklenerek elde edilmektedir. Temel bileşeni beyaz şeker olan esmer şeker, sağlıklı olarak nitelendirilemez. Dünya Sağlık Örgütü, şeker tüketiminin enerjinin %10’undan az olması gerektiğini önermektedir.

Bal aromalı şurup üretimi yasak mı?

19 Şubat 2020 itibariyle, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği gereği aroma vererek bal izlenimi oluşturan şurupların üretimi yasaklanmıştır. Bu uygulama, tüketicileri yanıltmamak amacıyla yapılmıştır.

Yoğurtlar niçin uzun süre bozulmaz?

Yoğurtların uzun süre bozulmaması, süt ürünlerinin işlenme tekniklerinin gelişmesiyle mümkündür. Isı işlemine tabi tutularak mikroorganizmalar yok edilir ve fermantasyon sürecinde bozulma önlenir. Ev yapımı yoğurtlarda bu süreç kontrolsüz olduğu için bozulmalar daha hızlı gerçekleşir.

Kirli yumurtalar yıkanmalı mı?

Kimi tüketiciler, yumurtaların kabuklarındaki kirlerin yıkanarak temizleneceğini düşünmektedir. Ancak yıkama, mikroorganizmaların gözle görülmeyen gözeneklerden içeri girmesine yol açarak bozulma riskini artırabilir.

Ambalajlı yumurtalar, yıkanmadan uygun kaplar içinde muhafaza edilmelidir.

Siyah çekirdekli zeytinler boyanmış olabilir mi?

Zeytin çekirdeklerinin siyah rengi, zeytinin olgunlaşmasıyla ilişkilidir. Zeytin olgunlaştıkça siyah veya mor renkteki bileşikler, kabuk üzerinden çekirdeğe ulaşır ve bu da çekirdeğin siyahlaşmasına neden olur.

Yiyeceklerde küflü kısımlar atılabilir mi?

Su oranı yüksek ürünler, örneğin yoğurt, salça, ekmek gibi gıdalardaki küflü alanlar atılsa bile bu yiyeceklerin tüketilmemesi önerilmektedir. Çünkü küf sporları, görünmeyen alanlarda yayılabilir ve insan sağlığına zararlı toksinler üretebilir.

Gıdalar nasıl saklanmalıdır?

Alınan gıdaların uygun sıcaklıkta korunması gereklidir. Et ve süt ürünleri buzdolabında 0-4°C arasında muhafaza edilirken, pişirilmiş gıdalar hemen tüketilmeli veya hızla soğutulup buzdolabında saklanmalıdır. Tekrar ısıtılmaktan kaçınılmalıdır. Kuru gıdalar, karanlık ve serin yerlerde saklanmalı; dondurulmuş ürünler ise -18°C’de korunmalı ve çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamaları önemlidir.


2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi


“`

Related Posts

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Uzun yaşa, iyi yaşa: Bilim uzun ömrün şifresini çözüyor

Longevity, yalnızca uzun yaşamak değil; bağımsız, sağlıklı, zihinsel olarak berrak yaş almanın bilimidir. Harvard’dan Okinawa’ya, laboratuvardan köy mutfağına uzanan bu yol, bir devrimi başlatıyor. Günlük yaşamda yaptığımız basit hatalar yaşlanmayı hızlandırıyor. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmış adımlarla bu süreci yavaşlatmak mümkün. İlk gün yazısı, işte bu temel bilgileri içeriyor.

Yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? Aile Hekimliği düzenlemesinin detayları

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeye göre; aile hekimleri, hafta sonları ve genel tatil günlerinde akupunktur ve fitoterapi hizmeti verebilecek, her basamakta ücretli olan ‘özel amaçlı raporlar’ aile sağlığı merkezlerinden daha az ücret ödenerek alınabilecek. Peki yabancılar aile hekiminden hizmet alabilir mi? İşte yeni düzenlemenin detayları.

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.