Hakkâri Yüksekova’da terör örgütü PKK’ya yönelik askeri operasyonların durdurulması için sivillere kapalı olan yüksek güvenlikli bölgeye girmeye çalıştığı için terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ile ilgili Yargıtay’ın bozma kararı üzerine dosya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden ele alındı. Mahkeme, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tutanaklarına göre, sanığın gittiği bölgenin sivillere yasaklı bölge olduğu bilgisinin yer aldığını, bununla ilgili olay yerinde keşif yapılarak bilirkişi raporu aldırılması için Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazmıştı.
Olay yerini gösteren uydu üzerindeki harita görüntüleri ve fotoğraflarla yer ve mesafe ölçümünün yapıldığı rapor mahkemeye gönderildi. Fen Bilirkişi raporunda, mahkeme heyeti ile birlikte olay yerinde yapılan keşif sırasında sanık Abdullah Zeydan’ın durdurulduğu Kamışlı Karakolu ile yasaklı bölge arasındaki mesafenin 13,6 kilometre olduğu bildirildi.
Yine yasaklı bölgenin başlangıç noktası ile operasyonların sürdüğü Veregöz bölgesi arasındaki mesafenin de 2,1 kilometre olduğu ifade edildi. Dağlıca bölgesinden yasaklı bölgenin başına gelindiğinde bu bölgeye ulaşımın Kamışlı karakolunda yapılan kontrollerden sonra geçişlere izin verildiği ve bölgeye araç ulaşımının etkin olduğu vurgulandı. Yasaklı bölgenin başlangıç noktasında da kontrol noktasının bulunduğu alanda da geçişlerin kontrole tabi tutulduğu bilirkişi raporunda yer aldı.
Raporda, yasaklı bölgenin başlangıç noktasından Veregöz ve Kepir yaylasına geçişlerin ise arazi şartlarından dolayı etkin olmadığı bildirildi. Bölgenin tapoğrafik yapısı ve sanığın kamışlı karakolunun önündeyken yasaklı bölgeye geçişine izin verilmediği göz önünde bulundurulduğunda yasaklı bölgeye ulaşımının olmadığı, bölgeye ulaşımın etkin olmayacağı kaydedildi.
Abdullah Zeydan’ın operasyonların sürdüğü yasaklı bölgeye geçişine Kamışlı karakolu önünde izin verilmediği için bölgeye geçişinin de mümkün olmadığı Fen Bilirkişisi raporunda yer almasına rağmen duruşma savcısı mütalaasında, Zeydan’ın ikinci kez örgüte bilerek ve isteyerek yardım suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı, her ne kadar Yargıtay 3. Ceza Dairesince verilen mahkumiyet kararı olay yerinde keşif yapılmadığı için bozulmuş olsa da, keşif yapılmasının yargılamaya yenilik katmayacağını, sanığın beraberindeki heyetle askeri operasyonların sürdüğü yasaklı bölgeye girip canlı kalkan eylemi gerçekleştirdikleri için yeniden cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti sanık Abdullah Zeydan’ın Van 4. Ağır Ceza Mahkemesine talamat yazarak SEGBİS’le ifadesinin alınarak hakkında karar verilmesi için duruşmayı 11 Şubat’a erteledi. Yarın görülecek olan bu duruşmada Zeydan ikinci kez mahkum olursa şayet Van Belediyesine de İçişleri Bakanlığınca kayyum ataması gündeme gelecek.
More Stories
Bodrum’da Tsunamiye karşı siren sistemi kuruldu
İstanbul’da D-100’ü durduran kaza
Adıyaman uyuşturucu operasyonu: 20 kişi gözaltına alındı