Dev buzul taşkını! 3 trilyon litre su serbest kaldı

Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü’nden araştırmacılar, uydu görüntüleri kullanarak bu taşkını 23 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında gerçek zamanlı olarak takip etti. Bilim insanları, bu büyüklükte bir olayın daha önce yalnızca taşkın izlerinden anlaşılabildiğini, ancak bu kez anbean izleme fırsatı yakaladıklarını belirtti.

BUZUL GÖLÜ NASIL PATLADI?

Catalina Gölü, devasa Edward Bailey Buzulu tarafından engellenmiş bir vadide bulunuyor. Son 20 yılda gölde büyük miktarda su birikmesi, buzulu yavaş yavaş yukarı kaldırarak buzun altında 25 kilometre uzunluğunda bir tünel açtı. Sonunda su kütlesi, dünyanın en büyük fiyordu olan Scoresby Sound’a boşaldı.

Euronews’te yer alan habere göre; Bilim insanları, bu olayı “Buzul Gölü Patlama Taşkını” (Glacial Lake Outburst Flood – GLOF) olarak tanımlıyor. Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, bu tür taşkınlar son 30 yılda giderek daha sık hale geldi.

Küresel ısınmanın etkisiyle buzul barajlı göllerin sayısı ve büyüklüğü artıyor, bu da gelecekte daha büyük taşkınların meydana gelebileceğini gösteriyor.

Niels Bohr Enstitüsü’nden iklim araştırmacısı Aslak Grinsted, küresel ısınmanın buzul gölü taşkınlarını daha tehlikeli hale getirdiğini belirterek, “Bu tür taşkınlar, Himalayalar gibi yoğun nüfuslu bölgelerde büyük yıkımlara yol açabiliyor” dedi.

Grönland’daki son taşkın, seyrek nüfus nedeniyle herhangi bir can kaybına veya maddi hasara yol açmadı. Ancak 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 15 milyon insan ölümcül buzul taşkınları tehdidi altında yaşıyor.

çekildikçe daha büyük taşkınların yaşanacağını öngörüyor. Son Buzul Çağı’nda Missoula Gölü’nde meydana gelen patlamanın, Catalina olayından 2 bin 500 kat daha büyük olduğunu hatırlatarak, bu tür devasa su kütlelerinin neden olduğu muazzam kuvvetleri daha iyi anlamamız gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

Saraçhane eylemleri için 45 gün sonra iddianame: Gençlere hapis isteniyor!

İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Saraçhane’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerden tutuklu 14 ve tutuksuz 2 kişinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hapsi isteniyor.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya tepki: ‘Büyük fiyasko’

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Sezen Aksu’nun 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar karşılığında satmasına tepki gösteri. Demirtaş, anlaşmanın yetersiz olduğunu savunarak “Son derece düşük bir fiyat. Sezen Aksu bunun çok daha ötesinde bir sanatçı. Danışmanlığını kim yaptı ise büyük fiyasko” ifadelerini kullandı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir