Kopenhag Üniversitesi Niels Bohr Enstitüsü’nden araştırmacılar, uydu görüntüleri kullanarak bu taşkını 23 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında gerçek zamanlı olarak takip etti. Bilim insanları, bu büyüklükte bir olayın daha önce yalnızca taşkın izlerinden anlaşılabildiğini, ancak bu kez anbean izleme fırsatı yakaladıklarını belirtti.
BUZUL GÖLÜ NASIL PATLADI?
Catalina Gölü, devasa Edward Bailey Buzulu tarafından engellenmiş bir vadide bulunuyor. Son 20 yılda gölde büyük miktarda su birikmesi, buzulu yavaş yavaş yukarı kaldırarak buzun altında 25 kilometre uzunluğunda bir tünel açtı. Sonunda su kütlesi, dünyanın en büyük fiyordu olan Scoresby Sound’a boşaldı.
Euronews’te yer alan habere göre; Bilim insanları, bu olayı “Buzul Gölü Patlama Taşkını” (Glacial Lake Outburst Flood – GLOF) olarak tanımlıyor. Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, bu tür taşkınlar son 30 yılda giderek daha sık hale geldi.
Küresel ısınmanın etkisiyle buzul barajlı göllerin sayısı ve büyüklüğü artıyor, bu da gelecekte daha büyük taşkınların meydana gelebileceğini gösteriyor.
Niels Bohr Enstitüsü’nden iklim araştırmacısı Aslak Grinsted, küresel ısınmanın buzul gölü taşkınlarını daha tehlikeli hale getirdiğini belirterek, “Bu tür taşkınlar, Himalayalar gibi yoğun nüfuslu bölgelerde büyük yıkımlara yol açabiliyor” dedi.
Grönland’daki son taşkın, seyrek nüfus nedeniyle herhangi bir can kaybına veya maddi hasara yol açmadı. Ancak 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 15 milyon insan ölümcül buzul taşkınları tehdidi altında yaşıyor.
çekildikçe daha büyük taşkınların yaşanacağını öngörüyor. Son Buzul Çağı’nda Missoula Gölü’nde meydana gelen patlamanın, Catalina olayından 2 bin 500 kat daha büyük olduğunu hatırlatarak, bu tür devasa su kütlelerinin neden olduğu muazzam kuvvetleri daha iyi anlamamız gerektiğini vurguluyor.
More Stories
Paris’te Çin Yeni Yılı Geçit Töreni
Bilirkişi raporu lehine geldi savcı ikinci kez örgüte yardımdan ceza istedi
Düğünde dans ederken bir anda hayatını kaybetti: O anlar kamerada