Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

Yaşlıların Dijital Dünyayla İç İçe Olması Bunama Riskini Azaltıyor

Yeni bir araştırmaya göre, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmaları, bunama riskini azaltabilir. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişiyi içeren 57 farklı çalışmayı inceledi. Araştırma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini %58 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca, teknolojiyi aktif bir şekilde kullanan bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının %26 ila %34 arasında daha düşük olduğu belirlendi.

Her bir çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Akıllı telefon kullanımından sosyal medya etkileşimlerine kadar birçok farklı konu ele alındı. Meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle etkileşim halinde olmanın koruyucu etkisinin devam ettiği görüldü.

Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, günlük teknoloji kullanımının olumsuz etkilerine dair yapılan genellemelerin her zaman doğru olmadığını vurguladı. Nöropsikolog Jared Benge ise yaşlı bireylerin teknoloji sayesinde bağlantı kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin bilişsel sağlık açısından önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Uzmanlara göre, teknoloji yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler ile yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini uzatabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Bu 3 iPhone modeli yeni güncellemeyi alamayacak

Apple’ın merakla beklenen iOS 26 güncellemesi, 9 Haziran’da düzenlenecek WWDC 2025 etkinliğiyle resmen tanıtılacak. Ancak yeni sürüm, her iPhone modeli için erişilebilir olmayacak. Şirket, bazı eski cihazlara yazılım desteğini sonlandırmaya hazırlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz

OpenAI ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti ile yapılan anlaşma sonucunda ülkede yaşayanlara ChatGPT Plus ücretsiz oldu.

Bilim insanları farelere 40 bin yıllık insan DNA’sı enjekte etti: Fark dikkat çekiciydi!

Japonya’da yapılan tarihi bir deneyde, bilim insanları, farelere 40 bin yıl öncesine ait insan DNA’sından türetilmiş bir genetik çekirdek enjekte etti. Araştırma, modern insanla yakın akraba olan Neandertal türüne ait GLI3 gen varyantının nasıl etki yarattığını gözler önüne serdi. Sonuçlar, bilim dünyasında dikkat çekici bir etki yaratırken, bu büyük keşif insan evrimini anlamada yeni ufuklar açabilir.

WhatsApp iPad sürümü sonunda geliyor: İşte beklenen haber!

Ülkemizde de en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, yıllar sonra iPad sürümüne kavuşuyor.

Ay’ın iki yüzü arasındaki dikkat çeken fark

NASA bilim insanları, Ay’ın iç yapısına dair çarpıcı farklılıkları ortaya koyan yeni bir çalışmayla, gökcisminin sırlarını bir adım daha aydınlattı. Jet İtki Laboratuvarı’nın yürüttüğü çalışmada, uzay aracı verileriyle geliştirilen yerçekimi modelleri kullanıldı.