Yazar Mine Kırıkkanat, Elif Şafak’ın Bit Palas romanında, kendi romanı olan “Sinek Sarayı”ndan intihal yaptığı iddiasıyla dava açtı. Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada gerekçeli karar açıklandı. Mahkeme, Elif Şafak’a 159 bin lira para cezası verirken, kitabı yayımlayan Doğan Kitap’a da 83 bin lira maddi tazminat cezası verdi. Kırıkkanat taraflardan 10 bin TL de manevi tazminat kazandı.
Bunun üzerine edebiyat dünyasında yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi: Elif Şafak intihal yaptı mı yapmadı mı? Şafak’ın Kırıkkanat’ı okumaya değer bulup bulmadığı sorusu yanıt ararken 130 edebiyatçı Elif Şafak’a destek açıklaması yaptı.
ELİF ŞAFAK’A DESTEK ÇIKTILAR
Söz konusu açıklama ve yazarların isimleri şöyle:
“Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ adlı yapıtı hakkında Mine G. Kırıkkanat tarafından açılan intihal davasının birinci derece mahkemede karara bağlanması üzerine, bazı çevreler sosyal medyada Elif Şafak‘ı hedef alan bir linç kampanyası başlattı. Paylaşımların içeriği ve üslubu, dertlerinin edebiyat olmadığını düşündürüyor. Bizler, edebiyatçılar olarak, bu linç kampanyasını hayret ve endişe ile izliyoruz.
Özensiz ve üstünkörü yargılara dayalı, fanatik taraftar zihniyetiyle belirlenen linç kültürünün, zaten son derece sınırlı fikir ve ifade özgürlüklerimiz üzerinde yeni bir baskı oluşturduğu kanaatindeyiz. Bunun ötesinde, edebiyatla ilgili konuların edebiyat dışı kıstaslarla ve yargılarla gündeme taşınmasının, özünde hepimizin yaratma özgürlüğünü hedef aldığını düşünüyoruz.
“EDEBİYAT DIŞI ÖLÇÜTLERLE KARARA BAĞLANMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Yazarlar arası bu tür ihtilaf ve davaların, edebiyatın değerleriyle bağdaşır ciddi ve serinkanlı bir yaklaşımla, uluslararası standartlarda etik ve hukuki süreçler temelinde incelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Edebiyatla ilgili tartışmaların, edebiyat dışı ölçütlerle karara bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Hukuki sürecin devam eden aşamalarında, ihtilaf konusunun edebiyatçılardan oluşan bir bilirkişiler heyeti tarafından ele alınmasını ve karar aşamasında bu heyetin edebi ölçütlerle yapacağı değerlendirmenin temel alınmasını talep ediyoruz.
Davanın içeriğinden bağımsız olarak, bütün edebiyatçılara ve yazar dostlarımıza çağrımız şudur: Hiçbir edebiyatçının -iktidarın da sıklıkla kullandığı- bu tarz yöntemlerle linç edilmesine izin vermeyelim. Edebiyatın temel değerlerine sadık kalalım.”
Ortak Çağrı Metnine İmza Atan Yazarlar:
Afşin Kum
Ahmet Karadağ
Alper Canıgüz
Altay Öktem
Anıl Mert Özsoy
Arzu Erkan
Aslı Ilgın Kopuz
Aslı Solakoğlu
Asuman Susam
Ayfer Tunç
Ayşe Sarısayın
Ayşegül Devecioğlu
Ayşen Şahin
Baran Güzel
Barış Müstecaplıoğlu
Barış Pirhasan
Başar Başaran
Başar Başarır
Bedia Ceylan Güzelce
Buket Aybatlı
Cem Kalender
Çayan Okuduci
Çiler İlhan
Defne Suman
Deniz Durukan
Deniz Yüce Başarır
Doğu Yücel
Elif Sofya
Emek Erez
Ercan Y. Yılmaz
Esra Yalazan
Ezgi Altıner
Fadime Uslu
Fergun Özelli
Feride Çiçekoğlu
Fethiye Çetin
Figen Alkaç
Figen Şakacı
Fuat Sevimay
Gamze Arslan
Gaye Boralıoğlu
Gonca Özmen
Gönül Kıvılcım
Gülçin Wilhelm
Gündüz Vassaf
Gürsel Korat
Hakan Akdoğan
Hakan Bıçakçı
Hakan R. Temiz
Hakan Toker
Herkül Millas
Hikmet Hükümenoğlu
Hüsnü Arkan
İbrahim Halil Çelik
İlay Bilgili
İlhami Algör
İrem Uzunhasanoğlu
İsmail Güzelsoy
Jaklin Çelik
Karin Karakaşlı
Kemal Varol
Kerem Eksen
Latife Tekin
Mahir Ünsal Eriş
Mehmet Bilal Dede
Mehmet Özkan Şüküran
Melike Koçak
Menekşe Toprak
Mesut Varlık
Mevsim Yenice
Mihrap Aydın
Mine Kazmaoğlu
Mine Soysal
Muharrem Erbey
Murat Gülsoy
Murat Özyaşar
Murat Uyurkulak
Murat Yalçın
Murathan Mungan
Müren Beykan
Nermin Yıldırım
Neslihan Önderoğlu
Neşe Yaşın
Nilay Özer
Niyazi Zorlu
Nuray Önoğlu
Nurhan Suerdem
Onur Bütün
Orhan Murat Bahtiyar
Orhan Pamuk
Oya Baydar
Oylum Yılmaz
Özlem Akıncı
Özgür Soylu
Pınar Eğilmez
Polat Özlüoğlu
Selçuk Çelik
Sema Kaygusuz
Semrin Şahin
Seray Şahiner
Serkan Türk
Sevengül Sönmez
Sevim Erdoğan
Sevin Okyay
Sezer Ateş Ayvaz
Sibel Oral
Sinem Sal
Şebnem İşigüzel
Şükran Yücel
Taçlı Yazıcıoğlu
Tahir M. Ceylan
Tuba Çandar
Turgay Fişekçi
Tülin Özgündoğdu Sağlam
Türkan Elçi
Ümit Aykut Aktaş
Ümit Erdem
Ümit Kıvanç
Yasemin Yazıcı
Vahit Uysal
Yavuz Ekinci
Yekta Kopan
Yiğit Bener
Zülfü Livaneli
KIRIKKANAT NE DEDİ
Konunun bir diğer muhatabı Mine Kırıkkanat, X hesabından edebiyatçıların açıklamasına yanıt verdi.
Bit Palas kitabını yayımlayan Doğan Kitap’in Yayın Direktörü Cem Erciyes’in paylaşımını alıntılayan Kırıkkanat, “İntihal deyince üç buçuk atanlar, elbette endişelenir, endişelenmelidir zaten. Size gelince, Cem Erciyes, bir yazarınızı ‘Bit Palas’ın ‘Sinek Sarayı’ndan intihal olduğuna ilişkin görüş vermekten, ‘Sakın verme, DK için ölüm kalım davası bu dava!’ diye caydıran siz değil misiniz.” dedi.
İSTİNAF YOLU AÇIK
Davanın görüldüğü Anadolu 1.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki ayrıntılı açıklamada, Elif Şafak’ın 2001’de ilk basımı yapılan “Bit Palas” kitap isminde dahi ilk basımı 1990’da yapılan “Sinek Sarayı” ile benzerliğinin olması, kitaptaki kurgulama, karakterler, mekân ve zaman birliği, olay örgüsüne bakıldığında esinlenmenin çok ötesinde Mine Kırıkkanat’ın “Sinek Sarayı” isimli kitabının adından ve içeriğinden fazlasıyla yararlandığı ve bu yararlanmanın intihal düzeyinde olduğu ve Mine Kırıkkanat’ın Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan kaynaklı haklarının ihlal edildiği belirtildi.
İstinaf yolu açık olan 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi kararı kesinleştiği takdirde; Elif Şafak’ın “Bit Palas” romanının yeni basımı yapılamayacak, piyasada olan baskıları toplatılacak ve davanın gerekçeli kararı tirajı en yüksek 3 gazeteden birinde, masrafı davalılardan tahsil edilmek üzere ilan edilecek.