Hava kalitesi verileri açıklandı: Sadece 7 ülke standartları karşıladı

IQAir 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu Yayınlandı: Şehirlerin Yalnızca Yüzde 17’si DSÖ Standartlarına Uydu

İsviçre merkezli hava kalitesi izleme şirketi IQAir, 138 ülke ve bölgeyi kapsayan 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, küresel ölçekteki şehirlerin sadece yüzde 17’sinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği hava kirliliği kılavuzlarına uyduğuna vurgu yapıldı.

DSÖ standartlarını 2024 yılında karşılayabilen ülkeler arasında sadece Avustralya, Bahamalar, Barbados, Estonya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda’nın bulunduğu belirtildi.

Önceki yılın en yüksek hava kirliliğine sahip 5 ülkesi ise Çad, Bangladeş, Pakistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Hindistan olarak sıralandı. Raporda, DSÖ’nün PM2.5 (zararlı küçük partikül) için belirlediği 5 mikrogram sınırının, 138 ülkenin ve bölgenin 126’sında (%91.3) aşıldığı bilgisi paylaşıldı.

2024’te Amazon yağmur ormanlarında yaşanan yangınların, Latin Amerika’nın çeşitli bölgelerini etkilediği ve Brezilya’nın Rondonia ve Acre eyaletlerindeki bazı şehirlerde PM2.5 seviyelerinin Eylül ayında 4 kat arttığı vurgulandı.

Hava Kalitesi Verileriyle İlgili Önemli Tespitler

Raporda, Orta ve Güney Asya’nın dünyanın en kirli 7 şehrine ev sahipliği yaptığı belirtildi. En yüksek kirlilik seviyesine sahip 9 şehrin 6’sının Hindistan’da bulunduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca, ABD’nin en hava kirliliğine sahip şehrinin California eyaletine bağlı Ontario, büyük şehirler arasında en kirli olanının ise yine California eyaletine bağlı Los Angeles olduğu bilgisi verildi.

“Hava Kalitesi Verileri Hayat Kurtarır”

IQAir CEO’su Frank Hammes, raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Hava kirliliği, insan sağlığı ve çevresel denge açısından kritik bir tehdit olmaya devam ediyor. Ancak birçok insan, maruz kaldıkları seviyelerin farkında değil. Hava kalitesi verileri, hayat kurtarır. Farkındalık oluşturur, politika kararlarını etkiler, halk sağlığı müdahalelerini yönlendirir ve hava kirliliğini azaltmak için gelecek nesilleri korumak adına harekete geçilmesini sağlar” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

Saraçhane eylemleri için 45 gün sonra iddianame: Gençlere hapis isteniyor!

İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası Saraçhane’deki protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerden tutuklu 14 ve tutuksuz 2 kişinin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hapsi isteniyor.

İBB soruşturmasında Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında firari şüpheli konumunda yer alan Murat Gülibrahimoğlu’nun mal varlığına el konuldu.

Özgür Demirtaş’tan Sezen Aksu’ya tepki: ‘Büyük fiyasko’

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Sezen Aksu’nun 30 albüm ve 21 singledan oluşan müzik kataloğunu 18 milyon dolar karşılığında satmasına tepki gösteri. Demirtaş, anlaşmanın yetersiz olduğunu savunarak “Son derece düşük bir fiyat. Sezen Aksu bunun çok daha ötesinde bir sanatçı. Danışmanlığını kim yaptı ise büyük fiyasko” ifadelerini kullandı.

Hindistan ve Pakistan arasındaki son durum

Hindistan ordusu, Pakistan’ın Keşmir bölgesine saldırılar düzenledi. En az 26 kişinin öldüğü çatışmalarda beş Hindistan savaş uçağı düşürüldü. İki ülke ordularını savaşa hazırlarken, uluslararası toplum tarafları itidale çağırdı.