James Webb’den tarihi keşif: 44 yeni yıldız tespit edildi

Bilim İnsanları, James Webb Uzay Teleskobu ile 44 Yeni Yıldız Keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST) verilerini inceleyen bilim insanları, “kozmik öğle vakti” olarak adlandırılan döneme ait 44 yeni yıldızın keşfine imza attı.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Fengwu Sun liderliğindeki ekip, Dünya’dan 6,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki “Dragon Arc” adlı galaksinin evrenin yarı yaşında olduğu döneme ait görüntülerini detaylı bir şekilde inceledi.

Sun, “Çok uzaklardaki bu kadar fazla yıldızı ilk defa görebilmek gerçekten heyecan verici bir buluştu.” dedi.

Araştırmacılar, uzak galaksinin 44 yeni yıldızını, JWST’nin hassas kameralarını kullanarak gök cisimlerinin kütle çekiminden kaynaklanan büyütme etkisi ile tespit etti.

“Kütle çekimsel mercekleme” adı verilen bu etki, büyük kütleli gök cisimlerinin yarattığı yoğun kütle çekim alanlarının arkasında kalan yıldızların ve galaksilerin görüntülenmesini sağlıyor.

Bu yöntem sayesinde, uzaktaki yıldızların ışıkları ciddi biçimde büyütülerek JWST gibi hassas teleskoplar tarafından tespit edilebiliyor.

Bugüne Kadarki En Fazla Yıldızın Keşfi

Yapılan araştırma, bugüne kadarki en fazla sayıdaki yıldızın keşfi ile dikkat çekiyor ve tam anlamıyla bir rekora imza atıyor.

Buna ek olarak BBC’nin haberine göre, Durham Üniversitesi’nden bilim insanları, 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki “Abell 370” adlı gökada kümesinin arkasında bulunan “Dragon Arc” galaksisine ait olan söz konusu 44 yeni yıldızı belirledi.

Kırmızı Süper Devlerin Varlığı

Durham Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Mathilde Jauzac, evrendeki yıldız oluşumlarının en yoğun olduğu dönem olan “kozmik öğle vaktinin” zorluğunu vurgulayarak, Dragon Arc’ta bulunan ve “kırmızı süper dev” olarak adlandırılan bu özel yıldız türünün gözlemlenmesinin güç olduğunu belirtti.

Jauzac, “Bu yıldızlar etrafında yoğun bir toz bulunmakta ve bu durum onları geleneksel araçlar için neredeyse görünmez hale getirmektedir.” açıklamasında bulundu.

Araştırma sonuçları, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Turkcell ve BOTAŞ’tan 15 yıllık stratejik anlaşma

Turkcell Superonline, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açılan “BOTAŞ Fiber Optik Kablo Altyapısındaki Elyafların Kiraya Verilmesi” ihalesini almaya hak kazandı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

WhatsApp kullanıcılarına mesaj gönderdi: Yeni özellik tanımlandı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan kullanıcılarına müzikli yenilik. Artık ruh halinizi yansıtan şarkılarla durum güncellemesi yapmak mümkün hale geldi.

iPhone 16E vs iPhone 16: Hangi model daha iyi?

Apple’ın son olarak piyasaya sürdüğü iPhone 16E modeli sahip olduğu özelliklerin yanı sıra temel farklılıklarıyla bilinen bir cihaz. Peki iPhone 16 ile kıyaslandığında durum nasıl? İşte bir sonraki telefonunuzu seçmeden önce bilmeniz gerekenler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir