SOHR: Suriye’deki çatışmalarda 2 günde 73 kişi öldü

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’deki çatışmalarda en az 73 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

SOHR, başkent Şam’ın yakınlarındaki Ceremane ve Sahnaya’da yaşanan çatışmalarda toplam 30 Suriye güvenlik personeli, 15 silahlı Dürzi birey ve 1 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Güneydeki Suveyde’de ise 27 silahlı Dürzi bireyin öldürüldüğü, bunlardan 23’ünün Çarşamba günü Suveyde-Şam yolu üzerinde gerçekleşen bir pusu sonucu hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

“ÇATIŞMALARIN ARDINDAN KONTROL SAĞLANDI”

Suriye hükümeti, başkent Şam’ın güneyindeki Ceramane Mahallesi’nde başlayan ve Sahnaya semtine yayılan çatışmaların ardından bölgede kontrol sağlandığını duyurdu.

Şam Kırsalı Valisi Amir el Şeyh, yaptığı basın açıklamasında, Sahnaya’da kontrolün sağlandığını belirtti. Vali el Şeyh, “Sahnaya’da kontrolü ele aldık. Yasa dışı silahlı grubu etkisiz hale getirdik” dedi.

Herkesin güvenliğe eşit derecede önem vermesi gerektiğini vurgulayan el Şeyh, güvenlik güçlerinin bölgede bazı yasa dışı unsurları yakaladığını ve silahların sadece devletin kontrolünde olması gerektiğini belirtti.

SANA: ATEŞKES KONUSUNDA ÖN ANLAŞMAYA VARILDI

Suriye’nin devlet haber ajansı SANA’daki habere göre, Şam kırsalı, Süveyde ve Kuneytra valileri ile bazı (Dürzi) kanaat önderleri arasında ateşkes anlaşmasına varıldı.

Haberde, “Şam kırsalı, Süveyde ve Kuneytra valileri ile bazı kanaat önderleri ve toplumsal şahsiyetlerin katılımıyla, Ceremana ve Eşrefiyye Sahnaya bölgelerinde ateşkes sağlanmasına yönelik ön anlaşma yapıldı” ifadesi kullanıldı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DIŞ MÜDAHALEYİ REDDEDİYORUZ

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ülke içindeki meselelere yönelik her türlü dış müdahaleyi reddettiklerini ve bazı grupların “uluslararası koruma” çağrılarına tepki gösterdiklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, ülke içindeki meselelere yönelik dış müdahaleyi kesinlikle reddediyor. Suriye, topraklarında şiddet eylemlerine karışan ve yasa dışı faaliyetlerde bulunan grupların ‘uluslararası koruma’ taleplerini reddediyor” ifadelerine yer verildi.

Bu grupların ülkenin birliğine doğrudan tehdit oluşturduğuna ve ulusal güvenlik ve istikrar çabalarını zayıflattığına değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Suriye Arap Cumhuriyeti, ülkenin her kesimini, özellikle Dürzi topluluğunu koruma konusundaki kararlılığını sürdürüyor.”

BAKANLIK: “ULUSAL MEKANİZMA” ÖNEMLİ

Açıklamada, Suriye yönetiminin fitne olaylarını durdurma ve iç barışı koruma konusundaki sorumlu ve akıllı rolleri nedeniyle bazı Dürzi liderlerini takdir ettiğini vurgulandı.

Suriye’deki meselelerin yalnızca “ulusal mekanizmalarla” çözülmesi gerektiğinin altı çizilirken, “Suriye Arap Cumhuriyeti, dış baskılara ve müdahalelere karşı kesin bir tavır içindedir. Suriye’nin egemenliği tartışılamaz” ifadelerine yer verildi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKEN SES KAYDI

28 Nisan’da sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve Hz. Muhammed’i hedef alan bir ses kaydı, Suriye’de büyük tepki çekti. Hızla yayılan kaydın sahibi, Dürzi topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Suveyde ilinden olduğunu belirterek, Hz. Muhammed’e hakaret içeren açıklamalar yaptı.

Bu olayın ardından birçok ilde 29 Nisan’da protestolar düzenlendi ve akşam saatlerinde Ceramane Mahallesi’nde başlayan gerginlik, bazı silahlı Dürzi grupların Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçlerini pusuya düşürmesi sonucu çatışmaya dönüştü.

Silahlı Dürzi grupların saldırısına Sahnaya semtindeki Dürzi gruplarının da karşılık vermesiyle çatışmalar yayıldı ve en az 13 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Suriye güvenlik kuvvetleri kontrolü sağlamak için bölgeye fazla sayıda asker, ağır silah ve tank sevk etti.

Golan Tepeleri’nde yaşayan Dürzi liderlerinden Şeyh Muvafak Tarif, Sahnaya semtindeki çatışmaları değerlendirerek “İsrail’n Suriye’deki olaylara karşı harekete geçmesi gerektiğini” belirtti.

Sabah saatlerinde İsrail, bazı Dürzi grupların Suriye’ye geçmesine izin verirken, akşam saatlerinde ise Sahnaya’da Dürzileri koruma iddiasıyla en az dokuz hava saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırıda en az iki kişi hayatını kaybetti.

Related Posts

Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR ile Suriye hükûmeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR ile Suriye hükûmeti arasında mutabakat zaptı imzalandı

Ekonomik güç merkezi olabiliriz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı’nda konuştu. Bakan Fidan, “Türkiye ve ASEAN lojistik koridorların kalbinde yer alıyor. Bu anlamda bağlantısallık açısından önemli roller oynayabiliriz. Bölgemizde ekonomik faaliyetin merkezi olarak hareket edebiliriz” dedi.

İsviçre’de başörtüsü krizi: Öğretmen işinden oldu

İsviçre’nin St. Gallen kantonundaki Eschenbach kasabasında başörtülü bir öğretmenin ilkokulda ders vermesi, bazı velilerin itirazlarıyla engellendi. Mülakatı başarıyla geçen ve sözlü olarak göreve uygun bulunan genç kadın, velilerin “dinî sembollerin …

ABD Ankara Büyükelçisinden kritik çıkış! ‘Onlara devlet borcumuz yok’

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack bir televizyon kanalının sorularını yanıtladı. Suriye’de YPG ve SDG’nin konumu hakkında konuşan Barrack, “YPG, PKK’nın bir türevidir. SDG’ye bağımsız devlet kurma borcumuz yok. Özgür Kürdistan olmayacak, özgür SDG devleti olmayacak. SDG artık makul olmalı” dedi.

MHP’li Feti Yıldız’dan kritik açıklama! ‘Devlet Bahçeli modeli oluştu’

MHP’li Feti Yıldız sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Terörsüz Türkiye olarak adlandırılan süreç hakkında dünya genelindeki örneklerden yola çıkan Yıldız, PKK’nın silah bırakma süreci ilgili “Devlet Bahçeli modeli” oluşturulmuştur.” dedi

PKK’nın silah bırakmasına AKP’den dikkat çeken yorum

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, terör örgütü PKK’nın silah bırakmasına ilişkin, “Gelinen aşamada ‘Terörsüz Türkiye’ hedefine ulaşılması için kritik bir eşik geçilmiştir. Bundan sonrasında PKK’nın tüm şubeleri ve illegal yapılarıyla feshi ve silahların yakılması/teslim edilmesi süreci kısa zaman içinde tamamlanmalıdır” dedi.