Zenginler ikinci vatandaşlık peşinde

Ali Can POLAT

Dünyada özellikle servet sahiplerinin başka ülkelerden vatandaşlık alma talebi her geçen gün artıyor. Bu sektörün önemli danışmanlık şirketlerinden Hanley&Partners Türkiye verilerine göre, Türkler en fazla başka bir vatandaşlık alan üçüncü millet konumunda. Geçen hafta Servet Koruma Semineri öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Bizim müşterilerimiz taşınmaz, daha çok ikinci bir vatandaşlıkla rahat seyahat için alırlar. Türkiye’de de vize krizi malum olduğu için yüksek gelirli kesimlerde bu talep yüksek. Türkiye’de de milyoner sayısı yüzde 45 arttı, dolayısıyla farklı vatandaşlık başvuruları da arttı. Öyle ki biz global şirketimizin Londra ofisi altında çalışırken artık ayrı bir ofis olarak konumlandırıldık” dedi.

B planı istiyorlar

Zenginlerin tüm dünyada bir alternatif vatandaşlık arayışında olduğunu aktaran Demirel, “Artık Avrupa’da bile alternatif vatandaşlık talebi arttı. Tüm dünyada bir B planı arayışı var. Türkiye vatandaşlığına da talep yüksek. Ekseriyetle Çin gibi Asya ülkelerinden talep alıyoruz. Burada önemli olan güvenli bir şekilde yapılması. Kara para, mafya gibi suç amaçlı vatandaşlıklara geçit verilmemesi. Tüm dünya önce güvenlik soruşturması yapıp sonra vatandaşlık verirken Türkiye maalesef önce vatandaşlık verip sonra güvenlik soruşturması yürütüyor” dedi. Vatandaşlık için danışmanlık veren şirketlerde bir standart olmadığını da aktaran Demirel şöyle konuştu:

“Örneğin biz bir başvuruyu şüpheli görüp o kişiye hizmet vermiyoruz ama her önüne gelen bu işi yaptığı için başka bir şirkete gidip vatandaşlık almak için gerekli prosedürleri tamamlayabiliyorlar.”

Daha iyi eğitim öne çıkıyor

Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dominic Volek ise, “Müşterilerimiz daha iyi eğitim, iklim, sağlık koşulları, vergi avantajları ve ikinci veya üçüncü pasaport, vizesiz seyahat gibi çeşitli konular için bizimle iletişime geçiyorlar. 2024 yılına baktığımızda ise yüksek servete sahip bireylerin hareketi açısından rekor bir yıl oldu. Bu noktada covid öncesi döneme tekrar ulaştığını görüyoruz. Ülke tercihlerinde ise Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin, Singapur gibi ülkelere göç talebi oluyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

Ekonomist Hakan Kara: Faizlerin yüzde 50’ye çıktığı Mart 2024’ünden bu yana doğalgaz fiyatları yüzde 150 arttı

ABD Senatosunda dev vergi paketi: 3,3 trilyon dolarlık tartışma başladı!

ABD Senatosu’nda kapsamlı vergi ve harcama tasarısı büyük tartışmalara neden oluyor. Tasarı, yapay zekanın düzenlenmesi ve sosyal politikalar konusunda partiler arası gerilimleri artırdı. Süreçte önemli siyasi çekişmeler yaşanıyor.

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

En düşük emekli maaşı değişecek mi? Kök maaş zamla hangi seviyeye çıkacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları için son viraja girildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Buna göre emekli ve memur zamları netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…

Almanların tercihi Türk kahvaltısı!

Almanlara Türk Kahvaltısı kültürü kazandıran mekanda hafta sonları yer bulmak zor. Bol çeşitli serpme kahvaltı Almanların büyük beğenisini kazandı. Mekan 300 kişilik. 50 civarı çoğu Alman garson, temizlik elemanı, aşçı, pasta ustası hizmet veriyor …